2020-08-12

hem igen
album
badboll
citat
exter
musik
sarcastic
serious
skaldduo
skägget
sötma

sök
e-post

english

föregående

dansk er et smukt sprog

 

Svenska och Danska är två mycket nära besläktade språk, som tillsammans utgör den östskandinaviska språkgrenen. Historiskt sett hör vi alltså samman närmare med danskan än med norskan, som är ett västskandinaviskt språk, även om det idag kanske inte ser ut så.
 Det finns grammatiska skillnader, men de är inte sådana att missförstånd uppstår ofta. Ordförrådet är i stort sett också detsamma, förutom vissa tydliga avvikelser av vilka jag räknar upp några i listan till höger.

Men det som utan vidare skiljer språken mest åt är naturligtvis uttalet, och här utvecklas danskan mycket snabbt, faktiskt snabbast i Europa. Jämför man en ung dansk med en äldre, så brukar man kunna höra en mycket tydlig språklig skillnad, där den äldre är betydligt lättare att förstå.
  I svenska ord kan betoningen hamna nästan på vilken stavelse som helst, beroende på vilket ord det gäller. Danskan däremot betonar nästan alltid första stavelsen. Det som kommer därefter är inte alls lika viktigt, och det är nog framför allt detta som gör att svenskar säger sig ha svårt att förstå danskan. Men inte fasen skall man behöva ta till engelska för att kommunicera med ett broderfolk!

Det er saa dejligt derude paa landet

DANSKA
/
SVENSKA
smile
le
latter
væske
taske
ansat
flink
kunstig
mærkelig
måle
male
kværne
  le
skratta
skratt
vätska
väska
anställd
snäll
konstgjord
konstig
mäta
måla
mala

  upp
tillbaka
sidorna badboll