2020-08-12


hem igen
album
badboll
citat
exter
musik
sarcastic
serious
skaldduo
skägget
sötma

sök
e-post

english

föregående

kul ord
film
språkvård
historier

exter

Exter. Vad är det, undrar du kanske.
Själva ordet finns inte i något av de större uppslagsverk jag konsulterat. Möjligen är det dialektalt.
  Hursomhelst, att 'ha en massa exter för sig' betyder ungefär att vara besvärlig (i bästa fall 'speciell') i andras ögon, eller (i samma ögon) syssla med onödigheter. Jag vet inte så noga, men det är säkert nåt sånt. Men här är det nog mest sånt jag inte lyckas få in under andra rubriker.

  Ett av mina stora intressen är språket och vad man kan göra med det - vrida och vända på ord, göra löjliga översättningar och ge orden nya, oväntade och omotiverade betydelser. Men också berätta historier, förstås. Och dessutom kanske lära sig nåt!
  En gång tänkte jag till exempel skriva en bok med titeln 'När det är roligt', vilken på nåt obskyrt enkelt sätt skulle definiera humor. Undertiteln var faktiskt 'Handbok i humor', inte det minsta pompöst eller förmätet! Självklart var detta ett fullständigt hopplöst projekt som givetvis helt och hållet misslyckades. Det blev bara en halv sida som handlade om roliga ord. Knappt ens snopet.

  Jajamensan. Här kan man då läsa en del texter som jag av nån anledning har skrivit, och av nån annan anledning är rätt nöjd med:

När det är roligt - kul ord

Urkassic Park - en filmrecension som aldrig blev av

Fejkad insändare om språkvård

Historier från verkligheten!

  upp
tillbaka